INNERLIJK WELZIJN & UITERLIJKE SCHOONHEID – deel 1

Met plezier werk ik in mijn praktijk met de Ayurvedische Chakra’s oliën van Lakschmi, op gevoel kies ik een of meerdere oliën uit tijdens een Holistic Beauty Therapy die op dat moment het beste bij je past.

Wat is aromatherapie?

De kracht van planten voor lichaam en geest.

Essentiële oliën zijn vluchtige aromatische vloeistoffen die gewonnen worden uit verschillende delen van de plant. De essentiële olie is de ware essentie van een plant. Het is levenskracht, het is energie, het is de ziel. Essentiële oliën zijn plantaardige stoffen, die een sterke aangename geur hebben en een overvloed aan verschillende unieke eigenschappen. Ervaar de werking van de aromatherapie voor een goed gevoel.
De geur (essentiële olie) wordt opgenomen via de neus en de huid. Dit gebeurt door het inhaleren, masseren, baden enz.
Doordat de essentiële olie op deze manier wordt verspreid, ontvangen de hersenen een signaal om de unieke werking door te geven naar lichaam, geest en ziel.
Essentiële oliën werken ondersteunend bij lichamelijke en psychische onbalans. Ze kunnen ondersteunen bij stress en hebben een harmoniserende werking. Ze verwarmen, verkoelen, verzorgen en regenereren. Ze geven balans en strelen de huid en ziel.

In mijn praktijk werk met de essentiële oliën van Lakschmi, Primavera en Sjankara.

Wat is Ayurveda?

Ayurveda is een zeer complete therapeutische wetenschap afkomstig uit India die daar al meer dan 5000 jaar beoefend wordt. Daarnaast is Ayurveda ook een filosofie die aanwijzingen geeft voor een harmonieuze manier van leven. Het begrip “ayurveda” komt uit het Sanskriet en is een combinatie van “ayur” wat “leven” betekent en “veda” wat “wetenschap” of “kennis” betekent. De kennis en kracht van de Ayurveda heeft me altijd gefascineerd, daarom heb ik gekozen om bij de Chakra’s de synergie’s van Lakschmi te gebruiken.

Hieronder geef ik een wat uitgebreidere beschrijving van de Synergie Chakra Oliën van Lakschmi.

 

 

Synergie Chakra Olie Nr. – 1

MULDAHARA – HET EERSTE CHAKRA

 

Het eerste Chakra ook wel Wortelchakra of MULADHARA

De corresponderende kleur is Rood

Element is Aarde

Endocriene klier is Bijnierschors

Zintuig is geur

 

“Soms voel ik me zweverig. Alsof ik geen been heb om op te staan. Ik ben dan erg onzeker en ben bang om me in nieuwe situaties te begeven.”

“Ik ben doorgaans ondernemend en voel me overal goed thuis. Ik hou meer van actief “doen” dan van doelloos mijmeren.”

Het eerste levensgebied of chakra is het wortel- of basischakra, in het Sanskriet (de taal van het oude India) “muladhara” (wortel) genoemd.
Het chakra bevind zich rond het stuitje aan de achterkant en onderzijde van de ruggengraat. Het stuitbeen is het overblijfsel van het in de evolutie van de mens verdwenen staartbeen. De staart bijvoorbeeld bij apen is het verlengstuk van de ruggengraat en geeft een extra verbinding met de aarde. Deze functie heeft ons stuitbeen in energietermen nog steeds.

Via het stuitchakra zijn we verbonden met de stevige aarde-energie, het magnetisch veld van de aarde. Deze energie, die via dit chakra ons lichaam binnen komt, geeft een gevoel van gronding, verbondenheid met de materie, de aarde. Dit resulteert in een gevoel van zekerheid, houvast, van “met beide benen op de grond staan”. Ter vergelijking als een moeder een baby zekerheid wil laten voelen, zal ze bij het dragen veelal de hand laten rusten op dit gebied. Het geeft een geruststellend gevoel van veiligheid en geborgenheid voor het kind. Ook zien we dit aspect bij het gedrag van dieren. Als een dier zich in een bedreigende situatie bevindt, zal het zijn staart en bekken omlaag bewegen, om zo meer aarde-energie op te nemen.

Als het stuitchakra goed geopend is, kan de zekerheidsenergie via de talloze energiebanen ons lichaam, de klieren en de organen voeden. Het geeft ons dan het belangrijke basisgevoel van “gegrond zijn”. In elke voetholte zit een voetchakra, een belangrijke secundair chakra bij dit levensgebied. Ook via dit chakra zijn we in staat deze aarde-energie via de beenkanalen op te nemen. Het goed gronden van de voetchakra`s zien we terug bij natuurvolken die ten strijde trekken. Tijdens hun rituele dansen worden vaak de voetchakra`s gemasseerd door stampen. Ook heeft het marcheren van soldaten die functie: je bouwt een gevoel van zekerheid en kracht op.

 

Als dit Chakra in balans is dan is de mens blij om te leven.

Dit Chakra correspondeert met botten, stabiliteit en bloedsomloop. Uit balans dan ervaart men artritis , botproblemen en auto-immuun ziekten, men ervaart het leven als moeilijk.

Lakshmi heeft als steen gekozen voor de roodbruine JASPIS (diaspro) dit is een aardse steen. Deze steen helpt om fysiek het lichaam te versterken en om een nuchter realisme te ontwikkelen. Deze steen bevat ook ijzer wat ook een positieve werking op de bloedsomloop heeft. Er zijn meer rode stenen mogelijk voor dit Chakra. De corresponderende edelsteen is RUBY .

 

Synergie Chakra Olie Nr. – 2

SVADHISTHANA – HET TWEEDE CHAKRA

 

Het tweede Chakra ook wel Geslachtschakra of SVADHISTHANA

De corresponderende kleur is Oranje

Element is Water

Endocriene klier is Eileiders (v) Testikels(m)

Zintuig is Smaak

 

“Soms voel ik me “leeg”. Ik ervaar dan weging betrokkenheid bij mijn omgeving. Het lijkt dan alsof ik weinig voel, weinig in contact ben met mezelf.”

“Ik geniet doorgaans van het leven. Ik heb een rijk gevoels leven en ik ben sterk betrokken bij mijn omgeving.”

Het tweede levensgebied of chakra is het heiligbeenchakra (sacraalchakra), ook wel “sekschakra” genoemd. In het Sanskriet heet het chakra “svadhistana”, hetgeen betekent: de eigen plaats, de zoete smaak. Het chakra bevindt zich in de onderbuik, zo`n tien centimeter onder de navel. De achterzijde is het gebied van het heiligbeen. Volgens oude oosterse filosofieën bevindt zich hier de zetel van de ziel, onze heilige plek. Op deze plek heeft de energie een duidelijk draaiend karakter, ze beweegt zich vrij cirkelend in ons bekken. Als deze energie daar ruim rond kan spoelen voelen we ons thuis bij onszelf, ervaren we contact met onszelf. Door het veilige, vertrouwde gevoel bij jezelf te zijn, is het ook goed mogelijk om contact te leggen met de omgeving, met de andere, het andere.

Dit chakra omvat de ervaringen van bewegingen, lust, seksualiteit, voortplanting, bezieling, verbondenheid en emoties.
Centraal staat de verbondenheid met jezelf en met je omgeving. Daarom zorgt de energie van dit chakra ervoor, dat we in beweging komen, toenadering zoeken tot de ander of het andere.

Vaak is dit levensgebied onrustig van karakter: door alle contacten met onze omgeving en de drukte van alledag, het omgaan met vele mensen, kan deze spoelbak van energie nogal veel onrust veroorzaken.
Dan is het belangrijk om rust te nemen, tot jezelf te komen, de energie in dit chakra tot rust te brengen, bijvoorbeeld door meditatie, buikademhaling, stilte. Dan ervaar je weer het gevoel heel te zijn, verbonden te zijn met jezelf en je eigen rustpunt te zijn.

Als dit Chakra in balans is is de mens seksueel gezien in balans. Is dit Chakra uit balans dan zijn er problemen met eileiders (v) of prostaat (m).

Dit Chakra correspondeert met geslachtsorganen, blaas en baarmoeder.

Lakshmi heeft als steen gekozen voor de oranje geelrode KORNALIJN ( )Deze steen heeft een warme en troostende werking en is tevens erg krachtig hij vitaliseert het heiligbeen waar zich vaak stress en trauma ophoopt Kornalijn helpt deze onbalans weg te nemen.

Deze heeft een goede werking bij onvruchtbaarheid en geboorte. Dan water aftreksel drinken.

De corresponderende edelsteen is PAREL.

 

Synergie Chakra Olie Nr. – 3

HET DERDE CHAKRA

 

Het derde Chakra ook wel Zonnevlechtchakra of MANIPURA

De corresponderende kleur is Goudgeelwit

Element is Vuur

Endocriene klier is Alvleesklier

Zintuig is Zien

 

 

“Ik voel me soms futloos, weet niet wat ik wil, wat ik moet doen om mijn leven meer vorm te geven. Ik heb het gevoel te weinig eigen ruimte te hebben en me juist te veel aan andere aan te trekken.”

“Ik voel me doorgaans krachtig, weet wat ik wil doe en heb daar de energie ook voor. Ik kan mijn emoties goed uiten. Ik weet mezelf goed “neer te zetten” en kan me voldoende van andere afschermen als dat nodig is.”

Het derde levensgebied of chakra is het navelchakra, ook wel de “zonnevlecht” genoemd. In het Sanskriet heet dit chakra “manipura”, hetgeen “fonkelend juweel” betekent.

Dit chakra bevindt zich enkele centimeters boven de navel, in de maagstreek en heeft te maken met kracht, wil, macht, drijfkracht en onze grote emoties, zoals blijdschap en woede. Het is onze motor, onze energiecentrale waaruit we de kracht en energie putten om ons leven vorm te geven. In die zin heeft het chakra ook met onze identiteit te maken. Onze identiteit is immers vooral af te lezen aan wat we in het leven doen, wat we presteren.

Trekken we ons terug in onszelf, houden we onze energie binnen, spreken we onze kracht niet aan om onszelf vorm te geven? Nemen we te weinig onze ruimte in, houden we onszelf klein, laten we anderen bepalen hoe we moeten leven, moeten zijn? Trekken we ons veel aan van andere, ligt dat alles ons zwaar op de maag of voelen we ons juist leeg (gezogen), futloos?

Of voelen we ons vol energie en kracht, hebben we zelfs de neiging anderen met onze macht te overheersen, zijn we te nadrukkelijk bazig en bezig om onszelf vorm te geven? Nemen we zoveel ruimte in, dat anderen onvoldoende aan bod komen, overstemmen we anderen, gedragen we ons luidruchtig?
Zoals u ziet, zijn deze uitersten veelal in de mensen herkenbaar.

De zonnevlecht is een belangrijk hoofdkanaal, waardoor veel indrukken van buitenaf binnenkomen. Vooral mensen die hiervoor erg ontvankelijk zijn, hebben het gevoel dat ze zich veel aantrekken. Dit kan ertoe leiden dat we dan vaak niet meer precies weten wat nou van onszelf is en wat van anderen.

 

Als dit Chakra in balans is in de mens dan heeft men zelfvertrouwen en emotionele stabiliteit. Uit balans: diabetes en spijsverteringskwalen , weinig zelfvertrouwen.

Dit Chakra correspondeert met maag, lever, alvleesklier, dunne darm en spieren.

Lakshmi heeft als steen gekozen voor gele CITROEN KWARTS ( ) Deze steen brengt evenwicht in de spijsvertering en het zenuwstelsel, en verheldert de geest. Tevens werkt hij ontspannend en vergroot het zelfvertrouwen.

 

Ben jij benieuwd naar de overige 4 chakra’s? Deze volgen in de volgende blog.